Menu

Service

Subtitle

Hoe u kunt voorkomen dat Facebook uw gegevens deelt met Spotify

Het merendeel van de gegevens die Spotify verzamelt, lijkt op zichzelf ongevaarlijk. Wanneer miljoenen volledige en geaggregeerde gebruikersprofielen onbeveiligd blijven, worden ze enorm waardevol.

Als u al betalend lid bent, dient u uw gegevens te beschermen en de toegang ertoe zoveel mogelijk te voorkomen. Abonnementskosten zouden voldoende moeten zijn voor Spotify Premium-abonnees om toegang te krijgen tot de service. U hoeft eigenlijk niet meer informatie te verstrekken dan absoluut noodzakelijk is om een ​​goede gebruikerservaring te hebben.

Lees verder als je benieuwd bent waarom Spotify je gegevens verzamelt, hoe het dat doet en wat je kunt doen om het te beperken.

Waarom Spotify uw gegevens nodig heeft

Er zijn drie belangrijke redenen waarom Spotify gebruikersgegevens verzamelt: communicatie, advertentietargeting en functionaliteit. Dit is waarom het elk nodig heeft.

 1. Communicatie
  Spotify verzamelt gegevens om contact op te kunnen nemen met gebruikers, voor marketing- en andere promotionele doeleinden. Deze informatie helpt ook bij het valideren van uw identiteit in het geval van fraude of een gecompromitteerd account.
 2. Advertentietargeting
  Om duurzaam te zijn ondersteunt Spotify artiesten via abonnementen en advertenties voor Spotify Free-gebruikers. Een uitgebreid profiel van u als gebruiker helpt Spotify advertenties te maken die voor u relevant zijn en de kans te vergroten dat u een verkoop krijgt.
 3. Functionaliteit
  Spotify verzamelt gebruikersgegevens zodat het nieuwe manieren kan leren om u langer te laten luisteren. Het scant waar u naar luistert en voegt die gegevens vervolgens samen met andere gebruikers met een vergelijkbare smaak in inhoud of demografie. Aan de andere kant helpen apparaatgerelateerde gegevens Spotify ook om problemen op te lossen op basis van uw specifieke besturingssysteem, serviceprovider of apparaattype.

Het is vermeldenswaard dat er niets mis mee is dat je Spotify de mogelijkheid geeft om je luisterervaring te verbeteren. Over de omvang van de data waar Spotify toegang toe moet krijgen, valt echter te onderhandelen.

Wat weet Spotify over jou?

Er zijn drie soorten gegevens die Spotify van zijn gebruikers verzamelt: aanmelding, metadata en gebruik.

 1. Aanmelden
  Spotify kent standaard details over u, zoals uw naam, gebruikersnaam, e-mailadres, mobiel nummer, geboortedatum, geslacht en adres. Als u uw Spotify-account hebt aangemaakt met Facebook of Facebook-gegevensverwerking hebt toegestaan, weet Spotify ook uw Facebook-gebruikers-ID en andere gerelateerde informatie.
 2. Metagegevens
  Wanneer u geen VPN-server gebruikt, past Spotify uw advertenties aan op basis van uw werkelijke geografische locatie. Spotify is afhankelijk van locatiegegevens van uw aangesloten apparaat en van uw internetprovider. Naast locatiegegevens heeft Spotify toegang tot andere metadata, zoals uw mobiele merk, apparaattype en provider.
 3. Gebruik:
  Spotify houdt een logboek bij van verschillende functieafhankelijke datasets, zoals afspeellijsten, streaminggeschiedenis, bibliotheek, zoekopdrachten, volgers en betalingen. Gecombineerd met uw aanmeldingsgegevens, functieafhankelijke gegevens en andere informatie van advertentiepartners, leidt Spotify op basis van uw gebruik af wat uw interesses en zelfs emoties zijn. Daarna classificeert Spotify zijn gebruikers in marktsegmenttypes die bepalen welk soort advertenties worden toegewezen.

Met al deze informatie zou je denken dat Spotify genoeg zou hebben om een ​​positieve luisterervaring te creëren. Helaas heeft Spotify met Facebook samengewerkt om toegang te krijgen tot nog meer gegevens over zijn gebruikers. Dit is waarom dat een probleem is.

Waarom Facebook-gegevens delen slecht nieuws is

In 2018 bleek uit rapporten dat Facebook toegang gaf tot persoonlijke gegevens van meer dan een miljard gebruikers aan meer dan 150 bedrijven, waaronder Spotify. Deze vorm van opzettelijk delen van gegevens gaf Spotify invasieve toegang tot contactgegevens, vriendenlijsten, berichten en zelfs privéberichten.

In verkeerde handen vormt deze praktijk een grote bedreiging voor de privacy en veiligheid van individuele gebruikers. Als meerdere bedrijven toegang hebben tot deze gegevens, lopen gebruikers een groter risico dat deze worden gecompromitteerd.

Gelukkig is de toegang tot onze gegevens door bedrijven zoals Spotify, na een reeks onderzoeken naar de privacyschendingen van Facebook, beperkt. Dit betekent echter niet dat we al uit het bos zijn. Gebruikers moeten een actieve rol spelen bij het uitschakelen van functies voor het delen van gegevens om mogelijke gegevenslekken te voorkomen.

Als je je afvraagt ​​hoe je kunt voorkomen dat Facebook je Facebook-gegevens deelt met Spotify en externe adverteerders, kun je dit als volgt doen.

Voorkom dat Facebook uw gegevens deelt met Spotify

Log op de Spotify-website in op uw account en ga naar Privacy-instellingen > Uw gegevens beheren > Facebook-gegevens. Als u zich wilt afmelden voor het verwerken van uw Facebook-gegevens door Spotify, naast de aanmeldmogelijkheden, schakelt u de optie Mijn Facebook-gegevens verwerken naar links.

Log op de Spotify-website in op uw account en ga naar Privacy-instellingen > Uw gegevens beheren > Facebook-gegevens. Als u zich wilt afmelden voor het verwerken van uw Facebook-gegevens door Spotify, naast de aanmeldmogelijkheden, schakelt u de optie Mijn Facebook-gegevens verwerken naar links.

Op dezelfde pagina heeft Spotify ook een optie om op maat gemaakte advertenties uit te schakelen. Op maat gemaakte advertenties zijn samengestelde advertenties op basis van persoonlijke informatie die wordt gedeeld met externe advertentiepartners of informatie die door hen is ontvangen.

Om op maat gemaakte advertenties uit te schakelen, ga je naar Privacy-instellingen > Je gegevens beheren > Op maat gemaakte advertenties. Schakel vervolgens de knop Mijn persoonlijke gegevens verwerken voor op maat gemaakte advertenties aan de linkerkant in. Na het uitschakelen van deze functie ontvangen Spotify Free-gebruikers advertenties op basis van realtime gebruiks- en registratie-informatie.

Ten slotte heeft Spotify een optie om de gegevens die het over u heeft te downloaden, inclusief uw gebruiksgeschiedenis, betalingsgegevens en de afgeleide marketingsegmenten waaronder u zich bevindt. Ga hiervoor naar Privacyinstellingen > Beheer uw gegevens > Download uw gegevens.

Begin bij stap één met het verzamelen van gegevens door op Verzoek te klikken en de daaropvolgende e-mail te bevestigen. Het duurt maximaal 30 dagen voordat Spotify uw gegevens heeft geconsolideerd. Zodra uw gegevens beschikbaar zijn om te downloaden, stuurt Spotify u een e-mail met een link die u toegang geeft tot een JSON-bestand (of een spreadsheet) met uw informatie.

Voor Spotify Premium-gebruikers die al betalen voor een Spotify-abonnement, is er absoluut geen reden om Spotify toe te staan ​​uw informatie te delen met externe advertentiepartners. Indien mogelijk is het veel beter om deze optie uit te schakelen.

Houd uw gegevens gedecentraliseerd

Datalekken zijn wijdverbreid dan ooit tevoren, omdat hackers bedrevener zijn geworden. We moeten altijd waakzaam zijn en frequente gegevensdecentralisatiepraktijken volgen om onze gegevens veilig te houden.

Afgezien van de hierboven genoemde opties, kunt u er gewoon voor kiezen om uw Facebook-account helemaal niet aan Spotify te koppelen. Een manier om dit te omzeilen is om een ​​volledig nieuw Spotify-account aan te maken met een ander e-mailadres. Hoewel u uw accounts mogelijk nog steeds aan uw telefoonnummer kunt koppelen, zal de koppeling zwakker zijn.

Hoewel Facebook een essentieel platform voor sociale media is, heeft het een lange geschiedenis van datalekken, onethische praktijken voor het delen van gegevens en lakse beveiliging. Als het gaat om het delen van gegevens tussen platforms, moet u selectiever zijn over wie toegang heeft tot uw persoonlijke gegevens.

We hebben uitgelegd hoe u kunt voorkomen dat Facebook uw gegevens deelt met Spotify. Als je nog steeds problemen hebt om te stoppen met het delen van je gegevens met Spotify door Facebook. Alsjeblieft opnemen met Facebook bellen Nederland. Technici zijn 24/7 beschikbaar om je te helpen met de klantenservice van Facebook.

Go Back

Comment