Menu

Service

Subtitle

Wat is de toezichtsraad van Facebook en wat doet het?

De Oversight Board van Facebook belooft een evenwicht te vinden tussen de vrijheid van meningsuiting en de regels voor contentmoderatie van Facebook.

Vanwege het vermogen om de oordelen van de website over inhoudsmoderatie te wijzigen, evenals de andere belangrijke taken, hebben sommigen de toezichtsraad van Facebook vergeleken met het Hooggerechtshof.

Maar wat is de Raad van Toezicht precies? En wat hoopt het te bereiken? Dit artikel gaat in op beide zorgen, evenals op andere.

Wat is de toezichtsraad van Facebook en wat doet het?

In mei 2021 oordeelde de Facebook Oversight Board dat, hoewel Facebook gelijk had om het account van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump te schorsen, een verbod voor onbepaalde tijd ongepast was. Maar wat is de Raad van Toezicht en wat doen ze eigenlijk?

Facebook had gelijk om Donald Trump te verbieden, maar niet voor onbepaalde tijd

De Oversight Board is een onafhankelijk orgaan dat beslist welke content op Facebook en Instagram verwijderd of behouden moet worden.

Je kunt contact opnemen met het bestuur als je niet tevreden bent met een inhoudelijke beslissing van Facebook of Instagram. Het maakt niet uit of het uw eigen inhoud is die mogelijk is verwijderd of die van iemand anders is blijven staan.

Content die in aanmerking komt voor bezwaar, omvat foto’s, video’s, posts, reacties en shares.

Hoe werkt de beroepsprocedure van de Oversight Board?

U kunt beroep aantekenen bij het bestuur, mits u aan vier voorwaarden voldoet:

  • Uw account moet actief zijn op het moment van bezwaar.
  • De beslissing die Facebook heeft genomen is definitief.
  • De beslissing waartegen u in beroep gaat, mag niet in strijd zijn met landspecifieke wetten.
  • U dient binnen 15 dagen een bezwaarschrift in.

Aan de hand van selectiecriteria evalueert het bestuur welke gevallen het beoordeelt. Zodra het een keuze heeft gemaakt, wordt binnen 90 dagen een beslissing genomen.

Hoe een Facebook-bericht (of berichten) te verwijderen

Een panel van leden van het bestuur wordt aan de zaak toegewezen om tot een conceptbesluit te komen. Zodra ze dit hebben gedaan, zal het hele bestuur beoordelen. Nadat een definitief besluit is genomen, zal de groep een verklaring op haar website publiceren.

Facebook moet het definitieve besluit van de Oversight Board uitvoeren, tenzij het de wet overtreedt.

Wie zijn de leden van de toezichtsraad?

De Oversight Board heeft voormalige premiers, CEO’s en Nobelprijswinnaars voor de vrede onder zijn leden.

Op dit moment heeft het 20 leden met verschillende achtergronden, culturen, meningen en overtuigingen. Uiteindelijk zal het ledenaantal stijgen tot 40.

Elk lid heeft een achtergrond in governance en het werken met digitale inhoud, en kan aantonen dat hij in staat is beslissingen te nemen volgens een vastgesteld beleid.

Het bestuur verenigt wereldwijde expertise om het eigen diverse gebruikersbestand van Facebook te weerspiegelen. Aanbevelingen voor lidmaatschap kunnen door iedereen worden gedaan en worden beheerd door het advocatenkantoor Baker McKenzie.

Wat zijn de leidende beginselen van de Oversight Board?

De Oversight Board houdt zich aan verschillende leidende principes, waarbij onafhankelijkheid voorop staat, gevolgd door empowerment, toegankelijkheid en transparantie.

De instantie citeert een onafhankelijk oordeel over de belangrijkste functie ervan, weerspiegeld door een ondersteunend vertrouwen en een bedrijf dat onafhankelijk is van Facebook.

Het principe van empowerment zorgt ervoor dat de groep Facebook en Instagram bindende bevelen kan geven om beslissingen over inhoudsmoderatie te handhaven of terug te draaien.

Hoe u uw aanwezigheid op sociale media kunt wissen: Facebook, Twitter, Instagram en Snapchat

Het bestuur streeft ernaar om iedereen in staat te stellen in beroep te gaan tegen beslissingen over inhoudsmoderatie op Facebook en Instagram waar ze het niet mee eens zijn. Bezwaar maken kan via de website van de Raad van Toezicht.

Om het streven naar transparantie na te komen, worden jaarverslagen gepubliceerd en schriftelijke besluiten gearchiveerd.

Wat hoopt de Raad van Toezicht te bereiken?

De Oversight Board heeft als doel de vrijheid van meningsuiting te bevorderen door middel van een onafhankelijk besluitvormingsproces met betrekking tot contentmoderatie op Facebook en Instagram.

Niet alle beroepen worden echter beoordeeld. In plaats daarvan kiest de groep moeilijke en prominente cases die wereldwijd relevant zijn.

Beslissingen die uit deze belangrijke gevallen worden genomen, zullen helpen bij het toekomstige beleid voor contentmoderatie voor Facebook en Instagram.

Alles wat u moet weten over de toezichtsraad

Dat is alles. U begrijpt nu beter wat de Facebook Oversight Board is en waarom deze bestaat. De organisatie wil ervoor zorgen dat Facebook eerlijke oordelen vellen over inhoudsmoderatie, terwijl mensen ook hun ontevredenheid kunnen uiten.

Hoewel je beroep misschien niet succesvol is, is het een goed idee om contact op te nemen met het bestuur als je het niet eens bent met een oordeel over jouw account of dat van iemand anders.

We hebben uitgelegd Wat is de toezichtsraad van Facebook en wat doet het? Als u het probleem nog steeds ziet, kunt u hulp vragen aan de Bellen PayPal Klantenservice. Bel alstublieft Facebook bellen. Technici zijn 24/7 beschikbaar om u te helpen met de Facebook-klantenservice .

Go Back

Comment