Menu

Service

Subtitle

Hoe u uw Google Tag Manager-ID instelt en vindt

Ik ga het vandaag hebben over het instellen van Google Tag Manager en hoe u uw Google Tag Manager-ID kunt vinden. Een tagmanager is een cruciale tijdsbesparing als uw website meerdere trackingsystemen gebruikt.

Maar laten we eerst teruggaan en tags bespreken voordat we ingaan op de fijne kneepjes van de Google Tag Manager-ID.

Wat is een tag?

De code voor tools voor het volgen van websites wordt ook wel ‘Tags’ genoemd. Op uw website maakt u hoogstwaarschijnlijk gebruik van ten minste één trackingtechnologie. Een trackingtool is bijvoorbeeld Google Analytics. De “Facebook Pixel” is een volgapparaat dat door Facebook wordt gebruikt. Trackingtechnologieën omvatten “heatmap” of analysesoftware voor websitegebruikers zoals CrazyEgg.

Meestal moet u wat code aan uw pagina’s toevoegen om trackingtools te gebruiken. Marketingexperts noemen de codefragmenten vaak ‘tags’. Dat is dus wat we bedoelen als we het over tags hebben. codebits (of zeer kleine afbeeldingsbestanden genaamd “pixels”) die bepaald websitegedrag volgen.

Deze elementen houden formulierinzendingen, paginaladingen, klikken en vrijwel al het andere dat een bezoeker op uw website kan doen bij. Uw trackingcodes, of tags, worden geladen wanneer een bezoeker op uw website arriveert en de acties van de bezoeker worden bijgehouden.

Het is eenvoudig om een enkele tag aan uw website toe te voegen en u hoeft dit maar één keer te doen. Toch zul je meer code aan je website moeten toevoegen als je meerdere trackingsystemen wilt gebruiken. Mogelijk moet u bestaande tags later wijzigen of verwijderen.

U zult winnen door een tagbeheersysteem van een of andere vorm te gebruiken om de zaken goed te onderhouden.

Tagbeheer: wat is het?

Uw tags worden op één locatie verzameld door een tagmanager. Het is niet nodig om uw website in te voeren en het gebruik van specifieke tags te lokaliseren. In de tagmanager zijn ze dat allemaal. Maak daar uw update en de bijgewerkte of nieuwe tags worden precies weergegeven waar u ze op uw website nodig heeft.

Hoe gebeurt dat? U begint met het toevoegen van de tags van uw website aan de tagmanager in een ‘container’. De code of tag van de container wordt vervolgens gemaakt door de tagmanager, die u vervolgens uploadt naar uw website.

De tagmanager-containertag blijft op uw website staan nadat u alle andere tags heeft verwijderd. De tagbeheercode plaatst al uw tags op uw site nadat ze uit de tagmanager zijn gehaald.

Wat betekenen containertags?

Om verschillende taggroeperingen op te zetten, gebruikt Tag Manager ‘containers’. Dat is handig als u veel websites heeft of verschillende tags op verschillende secties van een enkele website wilt gebruiken. De code voor de container is de container-tag en elke container heeft een aparte ID.

Het is cruciaal om in gedachten te houden dat wanneer we het hebben over “tags”, we eigenlijk een paar regels Javascript-code bedoelen.

Een account maken voor Google Tag Manager

U kunt snel een Tag Manager-account maken als u er nog geen heeft.

Ga naar de Tag Manager-pagina nadat u bent ingelogd op uw Google-account (Gmail, Analytics of een ander Google-account).

Klik op “Gratis starten” in de opties.

Typ uw accountnaam. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld de naam van uw website.

De volgende stap is het bouwen van uw eigen tagcontainer.

Klik op het gedeelte “Web” nadat u de container een naam heeft gegeven in het veld “Containernaam”.
Klik op “Maken” in het menu.

Vink het vakje “AVG-gegevensverwerkingsvoorwaarden” onderaan de pagina aan als uw website voldoet aan de EU-AVG-regelgeving.

Klik op de knop “Ja” om akkoord te gaan met de servicevoorwaarden.

Installatie van Tag Manager-code op uw website

Er verschijnt een pop-up nadat het instellen van uw Tag Manager-account is voltooid. De code die nodig is om Tag Manager op uw website te gebruiken, staat erin.

Er zijn twee codeblokken. De eerste wordt in de tag van uw website geplakt, terwijl de tweede direct na de tag komt.

Hoe u de code invoegt, hangt af van hoe uw site is gebouwd. Het werkt het beste met een website die een universeel headerbestand gebruikt, omdat de code op elke pagina aanwezig moet zijn. Dat is hoe de meeste huidige websites worden gemaakt, met een enkel headerbestand dat automatisch op elke pagina wordt geplaatst.

Beide stukjes code kunnen één keer worden toegevoegd aan een door WordPress aangedreven website en worden op elke pagina weergegeven. Later zal ik laten zien hoe eenvoudig het is om Tag Manager te integreren met een WordPress-site.

Kleinere sites die bestaan uit pagina’s waar elke head>-sectie anders is, kunnen echter gebruikmaken van Tag Manager. Tag Manager presteert zelfs het beste op dat soort websites.

Ja, het toevoegen van de code aan elke pagina kost veel tijd. Zodra u het echter hebt voltooid, kunt u met Tag Manager de tags op alle pagina’s beheren. Tag Manager opent de deur als je ooit terugdeinzen voor het gebruik van trackingtechnologieën op een website zonder een standaard header.

Uw Tag Manager-container activeren en publiceren

Uw nieuw gemaakte container is momenteel inactief en leeg. Laten we onze container publiceren en een Google Analytics-tag toevoegen, zodat u kunt zien hoe deze werkt.

Selecteer in de linkerkolom van de Tag Manager-navigatie het tabblad ‘Tags’.

1. Klik op de knop “Nieuw” wanneer het gedeelte “Tags” verschijnt.
2. Selecteer “Tagconfiguratie” in het menu.
3. “Google Analytics: Universal Analytics” moet worden aangeklikt.
4. Klik op ‘Instellingenvariabele selecteren’ in het gedeelte ‘Google Analytics-instellingen’.
5. Kies in het vervolgkeuzemenu ‘Nieuwe variabele’.
6. Klik op “Opslaan” nadat u uw Google Analytics-tracking-ID hebt toegevoegd.
7. U wordt gevraagd om een variabelenaam in een pop-up die verschijnt. U kunt alles invoeren en vervolgens op “Opslaan” klikken.
8. Scroll nu naar beneden en klik op het pictogram “Triggeren”.
9. Klik op ‘Alle pagina’s’.
10. Geef de tag nu een naam en klik vervolgens op ‘Opslaan’.
11. Klik op “Verzenden” in het menu.
12. Klik op “Publiceren” nadat u een “Versienaam” en “Versiebeschrijving” hebt opgegeven.
13. Uw site bevat nu uw tagcontainer live.

Elke pagina van de website zal automatisch de Google Analytics-code bevatten. Hetzelfde proces dat we hebben gebruikt om de Analytics-tag te maken, wordt ook gebruikt om extra tags toe te voegen.

Waar kan ik mijn Google Tag Manager-ID krijgen en wat betekent dit?

Met betrekking tot WordPress gebruiken veel websitebouwers plug-ins. Bovendien kan een plug-in tijdens de installatie om uw Tag Manager-ID vragen. De tag-ID kan op verschillende manieren worden gevonden.

Eerst toont Tag Manager het bovenaan de pagina.
Als u niet wilt inloggen bij Tag Manager om het te vinden, wordt het weergegeven op uw website.

Bekijk de bron van een pagina door met de rechtermuisknop te klikken. De Tag Manager-tags bevatten de ID. Zoeken

of:

In die codeblokken is de tag-ID “GTM-“, gevolgd door zeven willekeurige cijfers en hoofdletters.

Hoe u de Google Tag Manager-ID van een WordPress-site kunt toevoegen

 

Door de themakop en paginasjabloon van een WordPress-site te wijzigen, kunt u een Tag Manager-ID(‘s) toevoegen. Onthoud dat als u WordPress-themabestanden bewerkt, u altijd een kindthema moet gebruiken.

Maar het bewerken van WordPress-themabestanden is niet leuk, en als je aan het bewerken bent, bestaat altijd het risico dat er per ongeluk iets kapot gaat. De verschillende plug-ins die het werk voor je doen, maken WordPress aantrekkelijk en krachtig.

Uw Tag Manager-ID kan aan uw website worden toegevoegd met behulp van een Google-plug-in, samen met een heleboel andere dingen. Het staat bekend als een Site Kit. Het linkt met je Google-account, wat resulteert in talloze installatieprocessen, dus ik ga het hier niet gebruiken. Maar als je de tijd hebt om ermee te spelen, is het de moeite van het bekijken waard.

In plaats daarvan wordt de plug-in Google Tag Manager voor WordPress geïnstalleerd. Het is eenvoudig te installeren en te configureren en het doet wat we willen.

Nou, het doet meestal wat we willen. Er is een waarschuwing aanwezig.

De Tag Manager ID bestaat, zoals u weet, uit twee componenten. Het ene deel verschijnt vóór de “body”-tag, het andere erna. De plug-in kan code toevoegen aan de kop van uw thema, maar niet aan de hoofdtekst.

Maar het tweede element van de body-tag, het element in de tagmanager-ID, dient als back-up. Het wordt alleen gebruikt als Javascript is uitgeschakeld in de browser van de bezoeker. Zelden zou een menselijke bezoeker een dergelijk systeem gebruiken?

U kunt deze plug-in dus gebruiken om de Tag Manager-ID te installeren in strikte overeenstemming met de instructies van Google, maar u moet nog steeds code toevoegen aan uw paginasjabloon(s).

De plug-in werkt prima voor dagelijks gebruik als u geen themabestanden wijzigt.

De Google Tag Manager voor WordPress-plug-in installeren

Log in op uw WordPress-beheerderspaneel.
Klik op de link “Nieuwe toevoegen” onder de kop “Plug-ins” in de navigatiekolom aan de linkerkant.
Typ “Tag Manager” in het vak “Zoeken in plug-ins…”.
Zodra je de plug-in hebt gevonden, selecteer je “Nu installeren” in het menu.
Klik ten slotte op de knop “Activeren”.
Uw dashboard wordt weergegeven, met een melding bovenaan de pagina.
Er moet op de link “voer uw GTM ID in” van de melding worden geklikt.
Typ uw Tag Manager-ID in het gedeelte ‘Google Tag Manager-ID’.
Klik op de knop “Opslaan” nadat u naar beneden hebt gescrolld.
De Tag Manager ID is nu te zien als je de bron bekijkt op een pagina van je website.
Als u de paginasjabloonaanpassingen wilt doen waar we het over hadden, vindt u details in de selectie “Containercodeplaatsing”.

Wat gebeurt er als u de plug-in Google Tag Manager voor WordPress verwijdert

Uw Tag Manager-ID moet handmatig in uw themabestanden worden ingevoegd als u de plug-in deactiveert.

“Er wordt een uur verdiend voor elke minuut die wordt besteed aan organiseren”

Dat zei Benjamin Franklin, een redelijk intelligente man. Niettemin creëerde hij de bliksemafleider en bifocale lenzen. Hij had niet te maken met tags van internettrackingtools.

En hij had gelijk wat betreft de organisatie die tijd bespaart. We hebben nu geweldige tools tot onze beschikking om het gedrag van websitebezoekers te volgen en te meten.

Als je 25 jaar terug kon reizen en website-eigenaren zou kunnen vertellen dat je ze nog kent? – dat ze binnenkort zouden kunnen zien waar bezoekers op hebben geklikt en hoe ver ze op een pagina hebben gescrolld, zouden ze hebben gelachen.

Maar hier zijn we dan. Natuurlijk heeft die vooruitgang in technologie de complexiteit toegevoegd. Het doet het constant. Dus als een product als Tag Manager is ontwikkeld om te helpen bij het vereenvoudigen, moeten we het gebruiken.

We hopen dat u uw Google Tag Manager-ID hebt ingesteld en gevonden door onze blog te lezen. Indien u onvolledige informatie heeft dus voor een onmiddellijke oplossing gelieve contact op te nemen met onze Google Nederland Bellen.

Go Back

Comment